Nevalaisten sukutapaaminen 2.-3.8.2008 Lieksassa

Nevalaisten sukutapaaminen, sukujuhla ja Nevalaisten Sukuseura ry:n sääntömääräinen sukukokous pidettiin Lieksassa elokuussa 2008.

Sukutapahtuma alkoi lauantaina kotiseututalo Yrjölässä, Lieksan keskustan tuntumassa Juha Nevalaisen esityksellä ”ATK ja internet sukututkimuksessa”. Juha kertoi myös juuri ennen sukutapahtumaa valmistuneesta ja nyt julkaistavasta Nevalaisten sukutaulukirjasta, johon on yhdistetty korjattuina entiset sukuhaaroittain tehdyt sukumonisteet. Näin Nevalaisten suku alkaen Suomen ensimmäisestä Nevalaisesta, Pekka I Nevalaisesta on saatu yhdistettyä yhdeksi sukutaulukirjaksi. Esitystä, jonka lopuksi Juha kertoi sukututkimuksesta dna:n avulla ja Suomi-dna-projektista, oli tullut kuulemaan täpötäysi sali Nevalaisia.

Samaan aikaan takkahuoneessa pienimmät Nevalaisten sukuun kuuluvat piirsivät sukua ja suvun esineitä Leena Isotalon johdolla. Esityksen lomassa maistuivat kahvit Alli Isotalon aamulla leipomien herkullisten pullien kera. Salin kauniit luonnonkukat olivat peräisin Timo Tolvasen niityltä.

Timitran linnan lauantai-illanvietto saavutti niin suuren suosion, että entisen rajavartiolaitoksen tukikohdan juhlasali, johon mahtuu noin 120 henkilöä, tuli aivan täyteen Nevalaisista perheineen. Illanvieton tunnelmaa siivittivät Juhana Nevalaisen soittama taustamusiikki, toiveyhteislaulut sekä musiikkitietokilpailu. Hallitus ja illan vieraat esittelivät itsensä - alkaen kaukaisimmista matkalaisista, joita oli tullut Australiasta, Amerikasta, Sveitsistä ja Ruotsista asti. Lopuksi vapaassa sanassa kuultiin jännityksen tiivistykseksi hurjia tarinoita Simo Hurtasta ja vähemmän hurjia kertomuksia Nevalaisten esivanhemmista ja suvusta.

Sunnuntaina Nevalaisten Sukuseura halusi perinteisesti kunnioittaa viime sodassa maamme itsenäisyyden puolesta kalleimman uhrinsa antaneita Nevalaisia ja kaikkia sankarivainajia laskemalla kukat Lieksan sankarihaudalle ennen jumalanpalvelusta.

Kukkien laskun jälkeen juhlapäivä jatkui jumalanpalveluksella Lieksan kauniissa kirkossa, jonne Nevalaisten sukujuhlaan osallistujat toivotettiin tervetulleiksi. Nevalaiset olivat mukana palveluksessa myös avustamalla kolehdin kannossa.

Sunnuntain sukujuhla Lieksan kulttuuritalon Brahe-salissa alkoi hiljaisella hetkellä edesmenneitten, Nevalaisten Sukuseurassa merkittävän työn tehneiden Pauli ja Harri Nevalaisen sekä hiljattain rajan taakse siirtyneen isosiskoni Eilan muistoksi.

Puheenjohtaja Raili Vihavainen totesi tervetulopuheessaan kokemuksensa mukaan Nevalaisten olevan ystävällisiä, mukavia ja huumorintajuisia, jalat maassa pitäviä talonpoikaisjärkisiä ihmisiä, jotka eivät niele asioita suoralta kädeltä, vaan pysähtyvät pohtimaan, mistä oikein on kysymys ja vasta päädyttyään oikeaan tulokseen, panevat ”tuulemaan”. Sekä oikeudenmukaisia! J.A.Bergmanin kuvausta 1600-1700 luvulla eläneestä Sippo Nevalaisesta mukaillen Nurmeksen kapinasta kertovassa romaanissa:”Nevalainen oli varsin tunnokas, erittäinki vääryys ja sorto panivat hänen sappensa kiehumaan. Hän katsoi ihmisen arvoa alentavaksi, että näitä paheita löytyikään ihmisten parissa. Hän ei koskaan ollut niitä harjoittanut eikä suvainnut niitä muidenkaan harjoittavan."

Juhlamusiikkina kuultiin Juhana Nevalaisen säestämänä ja JP Vihavaisen esittämänä lieksalaissyntyisen Heino Kasken tunnetuin yksinlaulu ”Olis vierellä hän” sekä Nevalaisten lähtöseutua 1500-luvulla kuvaava Oskar Merikannon sävelmä "Laatokka". Tämä Euroopan suurin järvihän tunnetaan karjalan kielessä nimellä Nevajärvi.

Juhlapuhujamme, Lieksan kulttuurijohtaja ja kansalaisopiston rehtori Asko Saarelainen kertoi mielenkiintoisessa esitelmässään mukaillen Juhani Ahon retkeä Kolilta Pankakoskelle Lieksan ja lähiseutujen historiasta.

Pielisen-Karjalan musiikkopiston Pasuuna Trio "April" toi juhlaan terveisiä Vaskiviikoilta.

Juhlan varmaankin odotetuimpana ohjelmanumerona oli Nevalaisten sukukirja I. Sukukirjan runkona olevan käsikirjoituksen "Pielisen seudun Nevalaisista 1600-1700 luvuilla" kirjoittanut Kalervo Nevalainen esitteli sukukirjan havainnoillistaen kartoin Pielisen seudun Nevalaisten kantaisän Pekka I Nevalaisen poikien, sukuhaarojen kantaisien, siirtymisen ja asuinpaikat Pielisen-Karjalassa. Myös sukukirjatyöryhmän muut jäsenet: Pohjois-Karjalan vanhasta kulttuurista kirjoittanut Riitta Hurme, mm. kirkollisen elämän synnystä Pielisen-Karjalassa ja Nevalaisten etunimistä kertonut Alli Isotalo sekä Nevalaisten esivanhempien elämää ja elinympäristöä 1600-1700 luvuilla kuvaavan osan kirjaan laatinut Raili Vihavainen kertoivat lyhyesti osuudestaan.  

Nevalaisten sukujuhla päättyi perinteisesti yhteislauluna laulettavaan Karjalaisten lauluun.

Sukukokouksen puheenjohtajaksi valittiin Tauno Nevalainen.

Sukukokouksen jälkeen sukuseura laski kukat yhden sukuseuran perustajajäsenen, edesmenneen Pauli Nevalaisen muistolaatalle Lieksan hautausmaalla.

***********************************

Ps. Jos sinulla on video- tai valokuvia sukutapaamisesta, Nevalaisten Sukuseura ottaa niitä kiitollisena vastaan tallennettavaksi sukuseuran arkistoon ja kotisivuille.

Lähetä kuvat sukuseuralle osoitteella:  Raili Vihavainen, Kivennavankuja 16 B, 02130 Espoo tai sähköpostitse raili.vihavainen...gmail.com. (Lisätietoja Raili Vihavainen p. 0400 659 249)